3 Şubat 2013 Pazar

Kitap Yorumu: Kıyamet Gösterisi - Neil Gaiman & Terry Pratchett


İki muhteşem yazar bir araya gelip kitap yazacak olursa ne olur? Ortaya Kıyamet Gösterisi çıkar!

Kitabın orijinal adı Good Omens. (Kitapyurdu'na göre) 2007 yılında "Bir Kıyamet Komedisi" adıyla ilk kez Türkçe olarak yayımlanmış. Ancak bu seneye (aslında geçen sene oluyor, çünkü 2012'de basılmıştı. 2013'e hâlâ alışamamış birinin hazin öyküsünü okudunuz.) kadar kitap hiçbir yerde bulunamıyordu. Neyse ki Neil Gaiman ve Terry Pretchett kitaplarının Türkiye'deki yayımcısı İthaki Yayınları olaya el attı da bizde eskisinden çok daha iyi bir kapakla elimize alabildik Kıyamet Gösterisi'ni.

Evet, aslında bu fantastik bir mizah kitabı. Çok fazla örneğini okumadığımı itiraf ediyorum bu türün. Fakat bayıldım! Kapağını kapattığınızda hem hüzünlendiğiniz hem de sırıttığınız kitaplar olur ya; işte tam da öyle bir kitap Kıyamet Gösterisi.

Kitapta karakter çeşitliliği oldukça fazla. Bir melek olan Aziraphale'den tutun da iblis Crowley'e, Deccal'dan Tanrı'nın sesi Metatron'a kadar bir sürü karakter var. Dolayısıyla bu tür bir karakter çeşitliliğine alışık olmayanlar için başları biraz zorlayıcı olabilir. Ancak ben seviyorum böylesine bir çeşitliliği ve kafamda yarattığı şeyi. Zaten yazarlarımız da kitabın başında karakterleri ve ne ya da kim olduklarını kısaca anlatmışlar esprili dilleriyle.

Cadı Agnes Çatlak'ın Dakîk ve Kat'î Kehanetleri, adı üstünde yüzyıllar önce yaşamış bir Cadı'nın yazdığı bir tür kehanet kitabı. Tıpkı Nostradamus'unkiler gibi. Tek farkı bu kitabın gerçek kehanetler içermesi. Mesela ne mi? Kıyamet pek tabii. Yıllar önceden öngörülmüş Kıyamet geliyor. Peki nasıl?




Şeytan'ın oğlu Deccal'ın doğumuyla başlıyor her şey. Ancak bizim Deccal, Çalçene Tarikatı üyelerinden birince hastanede karıştırılıp, başka bir aileye verilince her şey karmakarışık oluveriyor. Sonradan Âdem (Adam) Young ismini alan çocuğun kıyameti başlatacağına herkes kesin gözüyle bakıyor.

Asırlardır tuhaf bir biçimde dost olan melek Aziraphale ve düşmüş melek, yani iblis Crowley ise dünyadaki hayatlarından memnunlar. Onlar yeryüzündeki hayatın devam etmesini istiyorlar. Cennet ve Cehennem arasındaki nihai savaşı görmezden gelmeye kararlı ikili, birbirlerine yardım ederek kıyametin gelişini önlemeye hazırlar.

Pek çoğumuzun bildiği gibi Kıyamet'in gelişinin en önemli sinyallerinden biri de, Mahşerin Dört Atlısı'dır. Kıyamet Gösterisi'nde dört atlı, yani ÖLÜM, Savaş, Kıtlık ve Kirlilik, oldukça farklı bir bakış açısıyla ele alınmış. Kitabın eğlenceli dili size onların aslında ne kadar dehşet verici olduğunu dahi unutturacak türden.

Queen dinleyen bir iblis, sahaflıkla uğraşan bir melek, Agnes Çatlak'ın soyundan gelen ve tüm hayatı boyunca kehanet çözmekle uğraşmış Anathema adlı bir cadı, Cadı Avcıları, at yerine motosiklet tercih eden Mahşerin Dört Atlısı ve dört çocuk, yani Onlar... Hay Bin Okunmamış Kitap'ın da dediği gibi, hani şu bardaklar ve bezelyelerle oynanan oyunun edebiyata aktarılmış hali Kıyamet Gösterisi. Muhteşem bir kurguya sahip. Bir süre sonra isteseniz bile kafanız karışmıyor.

Üstelik kitapta iki yazar da mizah yeteneklerini deyim yerindeyse "konuşturmuşlar." Eğer hem tadı damağınızda kalacak bir fantastik kitap okumak hem de eğlenmek istiyorsanız Kıyamet Gösterisi sizi çağırıyor olabilir. Ama Neil ve Terry'nin de bahsettiği gibi, kitabı aldığınızda onu korumaya, özen göstermeye dikkat edin! Ne dediğimi okuduğunuzda daha iyi anlayacaksınız.

Neil Gaiman'ı çok sevdiğimi her seferinde söylüyorum. Lâkin, bana yazıklar olsun ki Terry Pretchett'ı henüz okumamıştım. Bu kitap onun Diskdünya serisine başlamam için bahane oldu aslında. En yakın zamanda okuyacağım.

Buradan Neil ve Terry'e selam olsun! O ikisi tapılası insanlar. Ve umarım gün gelir de Londra'ya gidersem, bir kafede Neil'ın kayıp şapkalarından birine rastlarım.

Solda; Terry Pratchett, sağda; Neil Gaiman.

Puan: 5


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...