2 Temmuz 2013 Salı

12. ÜKG Blog Turu: Kayıp Kız - Gillian Flynn


Merhabalar!

ÜKG'nin 12. turuna konuk olan kitap Gillian Flynn'in Artemis Yayınları'ndan çıkan ödüllü eseri Kayıp Kız.

Kitabı henüz tur kitabımız olmadan önce de duymuş ve merak ediyordum ancak okuduktan sonra çok iyi bir tercih olduğuna karar verdim. Anlayacağınız yorumumu yazma konusunda çok heyecanlıyım. Fazla uzatmadan önce tur takvimimizi size bir sunayım. Ve 3 adet Kayıp Kız'dan birini kazanabileceğiniz bir çekiliş olduğunu unutmayın yazının sonunda.

Keyifli turlar!



Tur Takvimi:


02.07 - Kitap Hayvanının Günlüğü - Yorum




Tanıtım:

Aşık olduğunzu insanı ne kadar tanıyabilirsiniz?
"Ne düşünüyorsun Amy?.. Evliliğimiz boyunca dile getirmesem bile, içten içe, sürekli sorduğum soru bu. Sanırım bu tür sorular tüm evliliklerin kaçınılmazı: Ne düşünüyorsun? Neler hissediyorsun? Sen kimsin? Bize ne oldu? Şimdi ne yapacağız?"
Evliliklerinin beşinci yıldönümü sabahında, karısı Amy aniden ortadan kaybolunca, Nick Dunne bu sorularla baş başa kalıyor. Polisin baş şüphelisi Nick. Amy'nin arkadaşları, kadının Nick'ten korktuğunu, bazı şeyleri ondan sır gibi sakladığını söylüyor. Nick'e göre bütün bunlar büyük bir yalan. Polis, Nick'in bilgisayarında tuhaf bilgilere rastlıyor. Dahası, biri, cep telefonundan ısrarla Nick'i arıyor. Asıl soru şu; Nick'in güzel karısına ne oldu? Peki, Amy'nin özenle paketleyip bıraktığı kutuda ne vardı?
Kayıp Kız'da evlilik, tam bir savaş sanatına dönüşüyor.
"Bıçak kadar keskin. Şaşırtıcı derecede sinsi. Akıl almaz bir oyun. Kayıp Kız, Gillian Flynn'den baş döndürücü bir roman. Gillian Flynn'in gerilim konusunda Patricia Highsmith'den geri kaldığını düşünüyorsanız, dantel gibi dokunmuş bu hikayenin ayrıntılarına bir daha göz atın. İlk okuduğunuzda yüreğinizin sıkışmasına neden olan şeyler, ikinci okuyuşunuzda tamamen farklı görünecek."
-Janet Maslin, The New York Times-
"Alfred Hitchcock'u bile kıskandıracak, karşı konulmaz bir yaz gerilimi. İnsan psikolojisinin en karanlık kuytularına inen bu nefis gerilim romanı tüylerinizi diken diken edecek."
-People-



Yorum:

 Öncelikle söylemeliyim ki iyi bir gerilim-polisiye-gizem okuyucusu değilim. Blogumu takip edenler üzerine yoğunlaştığım türlerden haberdardırlar. Ama kafamı çalıştıran, beni iyice düşündürüp meraklandıran bu türde romanlardan hoşlanırım. Genelde katili/suçluyu bulamam ancak bundan bile birazcık haz alırım.

Kayıp Kız'ın ilk sayfaları okuduğumda kitabın beni içine çekmediğini hissettim esasen. Evet, birkaç gün boyunca sürekli okuyamadım. İçimden gelmedi. Kitap ilginç başlamıştı aslında. Birden ortadan kaybolan bir kadın var. Arkasında tuhaf izler bırakıyor, hikâyeler oluşturmaktan hoşlanıyor. Bir de kocası var. Başlangıçta her ikisinin de haz etmedim. O yüzden biraz yavaş okudum sanırım. Ancak kitabın yarısına yaklaştıktan sonra ne olduysa oldu ve beni sürekli okuma isteği aldı.

Öncelikle kitabın kurgusundan biraz bahsedeyim. Daha sonra içeriğini biraz daha detaylı anlatacağım. Kayıp Kız oldukça ilginç bir roman. Birinci ağızdan hem kayıp kızımız Amy'nin hem de kocası Nick'in bakış açılarıyla anlatılıyor. Ancak ilginçliği buradan ileri gelmiyor. Kitap üç bölümden oluşuyor ve her bir bölümde yazar sizi şaşırtmayı başarıyor. En azından beni şaşırtmayı başardı. İlk bölümde Amy ve Nick'i kafamda bir şekilde canlandırmış, her ikisini de bir yere oturtmuştum. Ancak ikinci bölümde Gillian Flynn kafamdaki Amy'i tamamen yıkarak ortaya yeni bir karakter çıkardı adeta. Başlangıçta masum olduğunu düşündüğüm kişi başkayken, sayfalar aktıkça düşüncelerim şaşırtıcı bir hızda değişti.

Hikâyenin baş kahramanı, Kayıp Kız'ın ta kendisi, Amy Elliot Dunne tam bir New Yorklu! Orada doğmuş büyümüş, varlıklı bir ailenin tek kızı. Onu ilginç kılan pek çok şey var. Bir kere her erkeğin "süper kız" diyeceği cinsten bir kız Amy. Güzel, eğlenceli, seksi, kendine güvenen. Aynı zamanda anne ve babasının yazdığı İnanılmaz Amy adlı meşhur çocuk kitaplarının ilham kaynağı. Amy ilk olarak geçmişi anlatıyor bize. Kocası Nick'le nasıl tanıştığını, ondan önce hayatının nasıl olduğunu... Ardından da evliliklerinin içine giriyoruz.

Kitap, bir Amy bir Nick'in ağzından aktarılıyor. Henüz başındayken ikili arasındaki farklılıkları, birbirlerine aslında nasıl zıt olduklarını anlayabiliyorsunuz. Amy hayatı boyunca rahat içinde yaşamış, zengin bir kız gibi dururken Nick çocukluktan beri çalışan, karısına göre biraz kendisine güvensiz bir tip.

Sonra Amy aniden ortadan kayboluyor. Hem de tam evlilik yıldönümlerinin sabahında! Amy'nin kayboluşunda öyle bir gizem var ki anlamanız uzun zaman alıyor. Hattâ anladığınızı düşündüğünüz anda bile yazar sizi ters köşeye yatırıyor. İlk bölümün sonlarına doğru şımarık Amy, ezilen bir eşe dönüşüyor. Vee hooop! İkinci bölümü bir açıyorsunuz ki her şey tam tersine dönüvermiş.

Kitapta en çok hoşuma şeylerden biri iki baş karakterinden de birbirinden suçlu olmasıydı. Hayır, bu kitapta masum yok. Nick de yanlışlar yapıyor Amy de. Açıkçası kitabı bitirdiğimde "Bu ikisi birbirini hak ediyor yahu! Yiyin birbirinizi!" dedim. Ama işin kötü tarafı kitap boyunca hangisinin tarafını tutacağınızı, hangisini seveceğinizi şaşırıyorsunuz. Bana soracak olursanız; ikisini de sevmedim. Dediğim gibi; ikisi de kesinlikle kafadan rahatsız, güvenilir olmayan karakterler. Ama bu demek değil ki kitaptan hoşlanmadım. Tam tersine; belki de karakterlerin böyle oluşu daha çok çekti beni. Yukarıda da bahsettiğim gibi, yarısını geçtikten sonra nasıl okuduğumu hatırlamıyorum.

Kısacası; oldukça iyi oluşturulmuş, şaşırtıcı, sürükleyici bir roman Kayıp Kız. Gerilim-gizem sevenlerin kesinlikle göz atmasını tavsiye ediyorum. Aynı zamanda farklı bir kitap okumak isteyenler de çekinmesinler lütfen. Kayıp Kız sizi sarsacak. Söylemedi demeyin.

Puan: 4


Çekiliş:

Dikkat;
  • Tüm bloglardaki Rafflecopter uygulaması aynıdır. Tek bir blogtan giriş yapmanız yeterlidir.
  • Sadece Türkiye için geçerlidir.
  • Çekiliş sonuçlandıktan sonra kargoda kaybolan kitaplar konusunda bloggerlar hiçbir mesuliyet altında bırakılamaz, kitapları yayınevi temin etmektedir.
  • Çekiliş 6 Temmuz Cumartesi günü son bulacak, kazananlar gün içerisinde açıklanacaktır.
  • Kazanan kişilerin açık adres, telefon numarası ile gönderilen e-mail'e iki gün içinde cevap vermesi gerekiyor. Aksi halde çekiliş yenilenecektir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...