9 Temmuz 2013 Salı

13. ÜKG Blog Turu: Aynı Yıldızın Altında - John Green


ÜKG'nin 13. Blog Turu'nun konuğu Pegasus Yayınları'ndan çıkan dünyaca ünlü kitap Aynı Yıldızın Altında. Hâlâ John Green okumakla ilgili şüpheleriniz varsa bu turdan sonra yok olacaklarını söylüyor, ardından fazla uzatmadan sizi yazıma davet ediyorum.
Tur Takvimi:

09.07 - Kitap Hayvanının Günlüğü || Kitap Yorumu


 Tanıtım:


Hayatın Anlamını Bulmanın, Âşık Olmanın ve Alınan Her Nefesin Farkına Varmanın ÖyküsüOn altı yaşındaki kanser hastası Hazel Gracein birkaç yıl daha yaşamasını garanti eden tıp mucizesine rağmen hastalığı ölümcüldür ve konulan teşhisle birlikte yıldızlar, öyküsünün son bölümünü çoktan kaleme almıştır.
Fakat Augustus Waters isimli yakışıklı bir sürpriz karakter, Kanserli Çocuklar İçin Destek Grubunda boy gösterince Hazelın hayatı bambaşka bir yöne sapar ve bu zeki çocuğun çekimine karşı koyamayan kızın öyküsü yeniden yazılır...
TIME dergisi, 2012nin En İyi Romanı
Goodreads, 2012nin En İyi Genç Yetişkin Kitap Ödülü
New York Timesın En Çok Satanlar Listesinde #1
Wall Street Journalın En Çok Satanlar Listesinde #1
Amazonun En Çok Satanlar Listesinde #1
Indieboundun En Çok Satanlar Listesinde #1
"Hayata, ölüme ve araya sıkışanlara dair bir roman olan Aynı Yıldızın Altında, John Greenin en iyi kitabı.
Kahkaha atıyor, ağlıyor, hızınızı alamayıp tekrar okuyorsunuz."
Markus Zusak, Printz ödüllü bestseller yazarı
"Aynı Yıldızın Altında evrensel konuları ele alıyor: Sevilecek miyim? Hatırlanacak mıyım? Bu dünyada bir iz bırakabilecek miyim?"
Jodi Picoult, New York Times bestseller yazarı
"Dâhiyane... Çok etkileyici... Güçlü ve saf duygularla korkusuzca yüzleşebiliyor."
TIME
"Green, okurların aklından uzun süre çıkmayacak, göz kamaştıran iki gencin öyküsünü iyi bir gözlem yeteneği ve empatiyle anlatarak, rafta duracak bir kitaptan ötesini yazmayı başarmış." People
"Bu romanı çekici kılan şey dakikada bir heyecanlı bir patlama yaşanması değil, sayılı günler içinde sonsuzca yaşamaya çalışan karakterlerin gerçekliği."
The Washington Post
"Buruk bir komedi, akılları baştan alacak bir romantizm ve insana hayat ile ölüme dair sorulan büyük soruları keyifle ve uzun uzun düşündüren bir kitap."
Horn Book
"Aynı Yıldızın Altında bir aşk hikâyesi. Son dönem edebiyatın en içten ve dokunaklı romanlarından biri ama aynı zamanda korkunç bir zekâ, cesaret ve hüznün varoluşsal trajedisini de anlatıyor."
Lev Grossman, TIME



Yorum:

Aynı Yıldızın Altında/The Fault in Our Stars bana göre blog turları içinde incelediğimiz en özel kitaplardan.

İlk başta kitabın özellikle geçen yıl çok konuşulduğunu belirteyim. Zaten yurtdışındaki kitap listelerini, bloglarını takip edenler fark etmişlerdir. Çok okundu, çok konuşuldu, neredeyse en çok fanartı yapılan kitaplar arasında, çok sevildi, çok isyan edildi, çok repliği kullanıldı vs. Ama benim "özel" olarak adlandırmamım sebebi sadece popülerliği değil. John Green young adult/genç yetişkin yazarları arasında farklı bir yere sahip. Bu zamana kadar hiçbir kitabını okumadığıma yanıyorum. Gerçi Alaska'nın Peşinde/Looking for Alaska var elimde ancak okumaya şans bulamamışım her nedense. John Green'in bu kadar sevilmesinin ilk nedeni yazdığı şahane kitaplar. İkincisi de eşsiz kişiliği. Fazla anlatmayacağım. Kendisinin Tumblr sayfasına ve videolarına bir göz atın yeter.

Gelelim Aynı Yıldızın Altında'ya. Kitap Hazel Grace Lancaster'in bakış açısıyla anlatılıyor. Hazel 16 yaşında ve troid kanseri. Birkaç yıl önce kanser teşhisi konulan Hazel üç yıldır ölümü bekliyor. Ancak ölüm bir türlü kapısını tam olarak çalmıyor. Hazel, öyle her şeyden vazgeçmiş bir kanser hastası değil. Ölüme karşı biraz fazla anlayışlı davrandığını, ölmeye kesin gözle baktığını söyleyebiliriz ama her şeyden elini eteğini de çekmemiş. Bir kere ona büyük destek olan annesi için yaşamaya çalışmaya çalışıyor. Sırf o istedi diye gitmek istemediği Kanserli Çocuklar İçin Destek Grubu'na katılıyor.

İşte Augustus Water'la karşılaşması bu sayede oluyor. Augustus, destek grubunun sürekli bir katılımcısı değil. Sadece arkadaşı Isaac'a destek olmak için gelmiş. Ancak birbirlerini ilk gördükleri andan itibaren Hazel ve Gus için değişim rüzgârları başlamış oluyor. Augustus da bir kanser hastası. Ancak sürekli kanül ve oksijen tüpü kullanmak zorunda kalan Hazel'e göre daha iyi göründüğü söylenebilir.

Hazel'in aşkı kabullenmesi öyle şap diye olmuyor. Çünkü kızcağızın en büyük korkusu öldükten sonra arkasında arkasından ağlayacak birilerini bırakmak. Ama durduramıyor da duygularını. Diyor ki: "O okurken uykuya dalar gibi âşık oldum: Önce yavaş yavaş, sonra bir anda." Söylemeliyim ki, bu şimdiye kadar okuduğum en iyi cümlelerden biri. John Green'in duyguları işleyişi gerçekten takdire şayan.

Kitap genel olarak Augustus ve Hazel arasındaki masum, aynı zamanda yürek parçalayıcı aşkı anlatıyor olmasına rağmen bir yandan kanseri ve kanser hastalarının günlük yaşamlarını da anlatıyor bize. Bu tür şeylerden çabuk etkilenen biri olarak genelde kaçınırım bu tür kitaplardan ama Aynı Yıldızın Altında okumasam pişman olacağım türden bir kitaptı. Çünkü size sadece çaresizliği aktarmıyor, aynı zamanda karakterlerin mutlu anlarını da paylaşıyor. Böylece okurken hem gülüp hem ağlıyorsunuz.

Zekice kurgulanmış bir kitap. Ben, içinde başka bir kitabın referanslarını barındıran kitapları çok seviyorum. Aynı Yıldızın Altında da Peter Van Houten'in Görkemli Izdırap adlı kitabı ile iç içe geçmiş adeta. Söylemeden geçmeyeyim, Görkemli Izdırap tamamen John'un kurgusu. Tahmin etmiştim ama hayalperest zihnim ister istemez gerçek olmasını istiyordu gizlice.

Kitabı okurken bir sürü duyguyu bir arada hissetmekle kalmayacak; aynı zamanda bitirdikten sonra da esiri olacaksınız. Diyalogları kafanızın içinde uçuşacak. Benim gibi iki gün boyunca. "Peki?" "Peki." diye dolanacaksınız ortalıkta. Ayrıca Augustas'a âşık olmamak elde değil. Sonra söylemedi demeyin.


Aynı Yıldızın Altında asla bitmesin isteyeceğiniz ama bir yandan da tadını damağınızda bıraktığı için sizi mutlu edecek kitaplardan. Ve kesinlikle artık favorilerimden biri. Bundan sonra beni bekle John! Kitaplarını talan etmeye geliyorum.

Puan: 5


Katkılarından dolayı Pegasus Yayınları'na teşekkür ederiz!




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...